Accountant voor Musici, Artiesten en Kunstbeoefenaars

Home » Blog » Algemeen » Accountant voor Musici, Artiesten en Kunstbeoefenaars

Geplaatst door lamersrozendal in Algemeen op 16 september 2015

EEN GOEDE ACCOUNTANT…..

WAT BIEDT DEZE MEER DAN ELKE ANDERE?

 

Vaak wordt er gezegd dat een goede accountant duur is. Is dat ook zo? Cliché antwoord is dan: “nee hoor! Een goede accountant verdient zichzelf terug!”

“Hoe bedoel je?” denk je dan….

 

Logisch, want meestal krijg je geen antwoord op die vraag. Hoewel het antwoord wel klopt.

Een goede accountant verdient zichzelf wel degelijk terug.

 

Praktijkvoorbeeld goede accountant:

Herman is begin 2014 begonnen als zelfstandig musicus. Hij geeft gitaarlessen aan diverse volwassenen en kinderen. Daarnaast dirigeert hij twee avonden in de week een koor en een orkest.

Om nog niet te veel kosten te maken vraagt hij zelf bij de Belastingdienst een VAR-verklaring aan. De Belastingdienst geeft hem een VAR-verklaring voor “resultaat uit overige werkzaamheden” (ROW).

Herman is blij en kan aan de slag met datgeen waar hij goed in is. Zijn hobby is zijn beroep geworden!

Een kennis van Herman heeft een “avondboekhoudkantoortje” en biedt Herman aan om voor hem de financiële zaken te regelen. Omzetbelasting, jaarrekening IB-aangifte 2014 voor de vriendenprijs van € 450,- exclusief BTW. Prima geregeld denkt Herman.

Nadat in maart 2015 alle werkzaamheden over 2014 gereed zijn, spreekt Herman een collega dirigent. Deze zit bij een gespecialiseerd kantoor. Uit het gesprek blijkt al snel dat de collega dirigent beter op de hoogte is van diverse fiscale regels dan de avondboekhouder van Herman.

Op aanraden van de collega dirigent gaat Herman eens praten met diens accountant. Na een uurtje praten en controleren komen er toch wel heel veel onvolkomenheden aan het licht:

 • De regels van de omzetbelasting zijn foutief toegepast.
  • Herman heeft voor het lesgeven op aangeven van zijn avondboekhouder overal 21% BTW in rekening gebracht. Voor lesgeven aan volwassenen is dit akkoord, maar voor lesgeven aan kinderen jonger dan 21 jaar geldt een vrijstelling (geen BTW dus).
  • Voor het dirigeren van het koor en het orkest heeft Herman ook facturen verzonden met 21% BTW. Echter, als blijkt dat de repetities bedoelt zijn en dus in verband staan met een openbaar optreden, dan geldt er een BTW percentage van 6%, zowel voor de repetities als voor de uitvoering(en).
  • Door overal 21% BTW in rekening te brengen was over 2014 de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) niet van toepassing. Per saldo heeft Herman over 2014 ruim € 1.100 teveel BTW afgedragen).
 • Er was een onjuiste VAR verklaring afgegeven.
  • Doordat Herman een paar vragen, waar hij over twijfelde, onjuist had beantwoord is er een verklaring ROW afgegeven. Dit had een verklaring “winst uit onderneming” moeten zijn.
  • De avondboekhouder had in de aangifte inkomstenbelasting 2014 dus geen rekening gehouden met de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-vrijstelling. Bij elkaar opgeteld in Herman’s situatie ruim € 11.000,-. Herman betaalt dus in principe hierdoor circa 40% over € 11.000,- = € 4.400,- teveel inkomstenbelasting over 2014.
 • Geen advies over pensioen(sparen), lijfrente en Arbeidsongeschiktheidsverzekering gehad.
 • Uit het gesprek met Herman bleek dat hij geen advies heeft gehad over pensioen, lijfrente en arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 • Dit is niet direct in geld uit te drukken, maar na het gesprek realiseerde Herman zich wel beter wat hem te wachten stond (en zijn echtgenote en zoon, als Herman iets zou zijn overkomen).
 • Conclusie van Herman: “Had ik dit maar allemaal vooraf geweten, dan was me dit niet overkomen”.
 • Conclusie van de accountant: “We gaan herziene aangiften indienen om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken en gaan je doorverwijzen naar een vertrouwde tussenpersoon voor de verzekeringen.” Oh ja… en graag tot de volgende keer!

Dit voorbeeld komt echt uit de praktijk en beslaat maar een klein gedeelte van wat er in de praktijk vaak fout gaat.

Welke accountant denkt er bijvoorbeeld met jou mee over:

 • Jouw pensioen
 • Jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • Jouw financiële planning
 • Jouw samenlevingscontract
 • Jouw huwelijkse voorwaarden
 • Jouw “estate planning”
 • … en ga zo maar door…

 

Vragen over een goede accountant voor musici en artiesten?

 Heb je vragen over een goede accountant voor artiesten en musici of wil je er graag een? We staan voor je klaar om de vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden. Of meld je direct aan voor onze geheel vrijblijvende GRATIS “second opinion”. Zie onder aan deze pagina!

Wim  Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV