Afschaffing VAR Uitgesteld

Home » Blog » Nieuws » Afschaffing VAR Uitgesteld

Geplaatst door lamersrozendal in Nieuws op 20 oktober 2015

Afschaffing VAR uitgesteld tot (minimaal) 1 april 2016

 

Staatssecretaris Wiebes heeft de Eerste Kamer verzocht om het afschaffen van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) uit te stellen tot 1 april 2016. Per die datum zal dan ook pas de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) ingevoerd worden.

Volgens Wiebes is de onduidelijkheid nog te groot om de consequenties van afschaffing van de VAR compleet te overzien. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zitten nog met te veel vragen en de Kamerleden vragen zich af of de gewenste duidelijkheid uiteindelijk wel zal ontstaan.

Daarom stelt Wiebes de streefdatum voor inwerkingtreding op 1 april 2016, in plaats van 1 januari 2016.

Overeenkomsten die voor 1 februari 2016 worden voorgelegd aan de Belastingdienst zullen voor 1 april 2016 zijn beoordeeld en, indien goedgekeurd, gepubliceerd. Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben dan nog tot 1 januari 2017 de tijd om hun werkwijze aan te passen aan een werkwijze die is voorzien in een voorbeeld- of modelovereenkomst. De Belastingdienst zal tot die tijd wel toezicht houden, maar geen repressieve handhavingsmaatregelen nemen.

Het wetsvoorstel heeft geen terugwerkende kracht, dus tot op het moment van inwerkingtreding van de Wet DBA blijft de vrijwarende werking van de VAR voor de opdrachtgever bestaan.

N.B.: De Eerste Kamer zou aanvankelijk op 27 oktober stemmen over de Wet DBA, maar Wiebes heeft nu dus om uitstel gevraagd.

Komt van het uitstel wellicht ook afstel??? Afwachten……

Zie ook mijn eerdere blogs over dit onderwerp:

var verdwijnt   en   var verdwijnt-vervolg-

 

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen over het bovenstaande artikel? We staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV