Geplaatst door lamersrozendal in Algemeen op 24 november 2015
Ben jij een zelfstandig werkende artiest, musicus, kunstbeoefenaar of andere ZZP-er?
Zo ja: Heb jij er al wel eens over nagedacht hoe jij financieel rond moet komen als je onverhoopt arbeidsongeschikt mocht raken?
Heeft jouw (eventuele) partner voldoende inkomen om samen van te kunnen leven en alle financiële verplichtingen na te kunnen komen?
Als je deze vraag met “nee” beantwoordt, dan is het zeer zinvol om dit artikel verder te lezen en je te vergewissen van de mogelijke gevolgen, maar ook om je te laten informeren waar je zoal op moet letten als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten!
Uit onderzoek is gebleken dat 74% van de ZZP-ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heeft! Dat is zeer zorgwekkend! Als voornaamste redenen hiervan noemen zij vooral het feit dat een AOV te duur is (68%).
Als je nagaat dat alle mensen die in loondienst werken (behalve de directeur-groot aandeelhouders) wel verzekerd zijn voor het geval ze arbeidsongeschikt raken, dan moet toch de vraag rijzen waarom ZZP-ers daar vaak niet voor verzekerd zijn. Ook voor werknemers in loondienst is het verzekeren van het arbeidsongeschiktheidsrisico duur, maar dat is geen reden om ze niet te verzekeren!
Nu zeg je natuurlijk direct: maar dat wordt toch door de werkgever betaald!
Dat klopt inderdaad. De werkgevers betalen de premie. Voor de werkgever zijn het dus personeelskosten.
Waarom zou jij dan aan diezelfde ondernemers/werkgevers/opdrachtgevers geen extra bedrag(je) in rekening kunnen brengen voor jouw AOV verzekering? Hoe? Gewoon, door jouw uurtarief iets te verhogen! Voor eigen werknemers betalen ze het immers ook.
Opdrachtgevers maken graag gebruik van ZZP-ers, omdat deze vaak relatief goedkoop zijn. En waarom zijn ze goedkoop? Juist, omdat ZZP-ers er bij hun tariefbepaling vaak geen rekening mee houden dat ze zich ook moeten verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Laat staan dat ze er aan denken dat ze ook nog iets opzij moeten zetten voor hun pensioen (daar kom ik in een ander blog nog op terug). Niet voor niets dat de overheid er naar toe wil dat er voor ZZP-ers ook een soort “minimumloon” moet komen.
Natuurlijk zijn er redenen om geen AOV verzekering af te sluiten. Dat ze (te) duur zijn vinden wij echter absoluut geen reden. Welke dan wel?
Als de bovenstaande redenen om geen AOV verzekering af te sluiten niet op jou van toepassing zijn, dan raden wij je ten zeerste aan om wel een AOV verzekering af te sluiten.
De premie die je moet betalen voor jouw AOV verzekering is ook nog van een aantal andere factoren afhankelijk. O.a.:
Al deze factoren bepalen uiteindelijk de hoogte van de verschuldigde premie. Die kun je dus zelf gedeeltelijk beïnvloeden door bepaalde keuzes te maken (geen indexatie, lange wachttijd, korte duur uitkering etc.)
Kijk dus goed uit voordat je een AOV verzekering afsluit. Kijk naar wat in jouw persoonlijke situatie wenselijk is en ook naar wat mogelijk is. Er is vast wel een combinatie die een betaalbare premie oplevert en waarbij voor jou een groot deel van de risico’s is afgedekt.
Uiteraard kijken wij graag met jou mee en kunnen wij je misschien in contact brengen met een betrouwbare tussenpersoon. Heb je zelf een goede tussenpersoon, dan kijken wij uiteraard ook graag even over jouw schouder mee naar de polis en polisvoorwaarden.
Heb je vragen of opmerkingen over het bovenstaande artikel? We staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.
Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV