Eindejaarstips artiesten en musici – 2018

Home » Blog » Tips » Eindejaarstips artiesten en musici – 2018

Geplaatst door lamersrozendal in Nieuws op 19 november 2018

Eindejaarstips 2018

Onze beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs (RB) heeft ook dit jaar weer een special uitgebracht inzake de eindejaarstips.

De volledige special staat (voor de liefhebbers) op onze website onder downloads.

Zie https://www.lamersrozendal.nl/wp-content/uploads/RB-Special-Eindejaarstips-2018.pdf

 

Hieronder geef ik in het kort een aantal tips weer, die van belang zijn voor de meesten van jullie.

Mocht een bepaalde tip jouw aanspreken, lees dan even verder in de volledige special op onze website of neem even contact met ons op. In de digitale versie op onze website kun je via de inhoudsopgave rechtstreeks doorklikken naar het gewenste onderwerp.

Eindejaarstips 2018 voor ondernemers:

 

Overige eindejaarstips 2018:

 • Heb je drie achtereenvolgende jaren sterk wisselende inkomsten gehad (in box 1) ga dan eens na of je in aanmerking komt voor “middeling”. Dit kan een leuke belastingteruggaaf opleveren. Zie ook https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/middeling_sterk_wisselende_inkomens/hoe_werkt_middeling
 • Om voor lijfrentepremie aftrek in aanmerking te komen, moet de premie daadwerkelijk in 2018 betaald zijn.
 • Betaal een half jaar hypotheekrente vooruit. Die rente kun je dan al in de aangifte over 2018 aftrekken en dus geniet je eerder van je belastingvoordeel. Op de bank levert je (spaar)geld toch niets op…! Bedenk wel, dat je in 2020 (over 2019) dan wel minder rente aftrek hebt.
 • Los (kleine) hypotheken af. Spaargeld levert momenteel niets op en je kunt eventueel gebruik maken van de zogenaamde “Hillen-aftrek” (die overigens afgeschaft wordt; afbouw vanaf 2019 in 30 jaar). Zie ook https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigenwoningforfait/geen_of_een_kleine_eigenwoningschuld/
 • Leen geld aan jouw kind(eren) voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Je hebt dan zelf een goed rendement op jouw vermogen en de kinderen krijgen gemakkelijker een lening. Bovendien zou je de door de kinderen betaalde rente op een later tijdstip weer aan ze terug kunnen schenken. De kinderen lenen dan ”gratis” en krijgen zelfs geld toe door het belastingvoordeel op de rente aftrek. Zelf wordt je er niet beter of slechter van, want jouw spaargeld levert nu bij de bank ook niets op.
 • Aangezien spaargeld bij de bank niets meer oplevert, kan het voordelig zijn om “groene beleggingen” aan te kopen. Deze leveren op zich niet veel (meer) rendement op, maar er geldt een extra vrijstelling in box 3 van € 57.845 per persoon. Hierdoor daalt de rendementsgrondslag (en dus de belasting) en kom je eventueel ook nog eens in aanmerking voor (extra) zorgtoeslag.
 • Heeft je kind bijvoorbeeld een vakantiebaantje of een stageplaats gehad en daar een leuk zakcentje mee verdiend, laat dan even nakijken of er middels een T-biljet een belastingteruggaaf kan worden gekregen. Een T-biljet moet binnen vijf jaar na afloop van het betreffende kalenderjaar worden ingediend.
 • Maak gebruik van de (verhoogde) vrijstellingen voor de schenkbelasting. Zie ook: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/schenken-en-schenkbelasting
 • Zijn de kinderen nog (erg) jong, dan kun je ook “onder bewind” schenken. Je houdt dan zelf de macht over het vermogen, zodat het kind er geen “gekke dingen” mee kan doen.
 • Is er geen geld maar wel ander vermogen (bijvoorbeeld een woning vrij van hypotheek), dan kun je ook “op papier schenken”. Je schenkt dan aan de kinderen en leent het weer van ze terug. Elk jaar moet je verplicht 6% rente betalen op die “lening”. Op die manier gaat er elk jaar ook weer belastingvrij vermogen naar de kinderen. Bij verkoop van de woning kunnen de “leningen” worden afgelost.

 

Overige “altijd belangrijke” eindejaarstips:

 • Maak of herzie je testament
 • Laat jouw testament regelmatig controleren
 • Maak of herzie huwelijkse voorwaarden
 • Laat jullie huwelijkse voorwaarden regelmatig controleren
 • Is er sprake van een “periodiek verrekenbeding” in de huwelijkse voorwaarden, kom dat dan na.
 • Ga je trouwen? Sinds 1 januari 2018 is gemeenschap van goederen niet meer “standaard”. Sinds 1 januari 2018 is de beperkte gemeenschap van goederen namelijk “standaard” en hoef je daarvoor niks bij de notaris te regelen. Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen of andere huwelijkse voorwaarden opstellen, dan moet je hiervoor naar de notaris.

Belangrijkste tip:

ZORG ALTIJD VOOR EEN GOEDE (RB) ADVISEUR AAN JOUW ZIJDE

Vragen:

Heb je vragen of opmerkingen over bovenstaand artikel? We staan voor je klaar om de vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV

Uw dirigent achter de schermen

Dirigent