KVR – De Kleine Vergoedings Regeling

Home » Blog » Algemeen » KVR – De Kleine Vergoedings Regeling

Geplaatst door lamersrozendal in Algemeen op 01 oktober 2015

-KVR-

Wij hebben de laatste tijd veel vragen van musici en artiesten gekregen over de toepassing van de Kleine Vergoedings Regeling (KVR). Vandaar dat ik in deze blog graag uitleg wil geven over deze regeling.

 

Hoe werkt de KVR ?

De KVR is een onbelaste vergoeding voor gemaakte onkosten tot een maximum van € 163,00 per artiest. De KVR mag worden toegepast voor iedere artiest.

Als de KVR wordt toegepast hoeft de opdrachtgever over maximaal € 163,00 per artiest geen belasting en premies in te houden en af te dragen. Voor de artiest is het bedrag van de KVR overigens geen belastingvrije vergoeding. Hierover bestaat ook de meeste onduidelijkheid. De artiest moet namelijk achteraf altijd (naar de belastingdienst toe) aan kunnen tonen dat het bedrag van de ontvangen KVR echt aan onkosten is besteed. Als dat niet lukt moet de artiest (en dus niet de opdrachtgever) achteraf belasting betalen over het niet bewezen bedrag van de KVR (dus over de ontvangen vergoeding minus de aangetoonde kosten).

Voor wie is dit wel/niet interessant?

Wel:

  • Studenten (die een heel laag inkomen hebben)
  • Iedereen die een reguliere baan heeft en een klein beetje bijverdient als artiest (kostenvergoeding)
  • Iedereen die geen gebruik zal maken van een sociale uitkering aangaande deze optredens

Niet:

  • Iedereen die gebruik maakt of zou kunnen gaan maken van een uitkeringssituatie
  • Iedereen die niet een klein gedeelte van de uitbetaalde KVR kan reserveren voor de IB

 

Gageverklaring

De artiest moet op de gageverklaring zelf aangeven of de KVR wel of niet toegepast moet worden. Tevens moet aangegeven worden voor welk bedrag de KVR toegepast moet worden. Uiteraard tot maximaal € 163,00. Zo kun je zelf ook inspelen op de daadwerkelijk door jou gemaakte (aftrekbare) kosten.

Vul je niets in op de gageverklaring, dan mag de KVR niet worden toegepast en moet dus de hele vergoeding worden verloond.

Opmerkingen:

Het interessante van deze regeling is dat over de eerste € 163,00 vergoeding geen sociale lasten betaald hoeft te worden. Hierdoor houden artiesten die ook in loondienst een reguliere (fulltime) baan hebben netto meer geld over omdat ze anders dubbel verzekerd zijn. Teveel betaalde loonbelasting wordt namelijk wel verrekend in de inkomstenbelasting maar teveel betaalde sociale lasten niet. Die ben je gewoon kwijt.

Voor de opdrachtgevers is de KVR ook kostenbesparend (geen werkgeverspremies verschuldigd).

Houd er wel rekening mee dat je nog inkomstenbelasting moet betalen over het deel van de vergoeding minus de (aantoonbare) gemaakte kosten.

Deze regeling is niet interessant voor diegenen die niet elders in loondienst werken en voor de (toekomstige, eventuele) sociale uitkeringen (bv. WW) afhankelijk zijn van de hoogte van hun verdiende loon. De KVG telt namelijk niet mee als loon (voor de sociale verzekeringen) en dus ook niet als grondslag voor toekomstige sociale uitkeringen. Geen betaalde sociale lasten betekend dat er over deze bedragen ook geen uitkering kan worden geclaimd.

De regeling is niet bedoeld voor zzp-ers, maar kan wel worden toegepast als de opdrachtgever de vergoeding wenst te verlonen. Zzp-ers zijn niet verzekerd voor de sociale verzekeringen en kunnen dus de vergoeding (gage) voordeliger onder de KVR laten vallen. Overigens kunnen zzp-ers veel eenvoudiger gewoon een factuur sturen voor de verrichtte werkzaamheden (en dat is eigenlijk de enige juiste weg!).

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen over het bovenstaande artikel? We staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

 

Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV