NIEUW BTW NUMMER ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

Home » Blog » BTW » NIEUW BTW NUMMER ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

Geplaatst door lamersrozendal in Algemeen op 15 februari 2019

Nieuw BTW nummer zelfstandigen – zzp-ers

Alle zelfstandigen met een eenmanszaak (zelfstandige artiesten en musici en andere zzp-ers) krijgen eind dit jaar (2019) een nieuw BTW nummer. Waarom? Omdat het oude BTW nummer het burgerservice nummer (BSN) van de ondernemer bevat. Dit nummer is vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de communicatie van de burger met de overheid.

Als het BSN in verkeerde handen valt, dan kan het gebruikt worden voor frauduleuze handelingen (identiteitsfraude). Vandaar dat het BSN zo min mogelijk openbaar gemaakt moet worden. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven dat het opnemen van het BSN in het BTW nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is (Privacybescherming onder de AVG en identiteitsfraude).

Probleem:

Het invoeren van een nieuw BTW nummer kan pas op het moment dat de Belastingdienst overgaat op een nieuw ICT-systeem. Aangezien we met de Belastingdienst te maken hebben kan dit nog wel even duren. Vandaar dat er eerst een tussenoplossing komt. De zogenaamde “factuurvariant”.

Tussenoplossing:

Het nieuwe BTW nummer dat je dit jaar krijgt is (alleen) bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld jouw facturen en jouw website. Daarnaast is het nieuwe nummer te gebruiken bij intracommunautaire transacties (binnen de EU dus) en andere transacties op basis van EU regelgeving.

Het oude BTW nummer (gebaseerd op jouw BSN nummer) blijft dus nog van kracht voor de (overige) communicatie met de Belastingdienst.

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft jouw bestaande BTW nummer dus wel in gebruik. Alleen voor extern gebruik komt er dus een nieuw nummer. Op langere termijn (???) streeft de Belastingdienst naar één BTW nummer dat je voor alle doeleinden kunt gebruiken.

Wat moet je doen?

Als zzp-er of eenmanszaak kun je nu al stoppen met het vermelden van jouw BTW identificatienummer op jouw website en/of webshop. Bij levering aan consumenten ben je wettelijk wel verplicht om hier jouw BTW nummer te vermelden, maar de Autoriteit Consument & Markt (toezichthouder) geeft geen prioriteit aan handhaving wegens de onwenselijke situatie die dit oplevert (privacy gevoeligheid).

En….mocht je nieuw briefpapier nodig zijn, bestel dan nu niet teveel. Vanaf 1 januari 2020 moet namelijk het nieuwe BTW nummer op jouw briefpapier/facturen komen te staan!

De BTW nummers voor BV’s, NV’s, VOF’s, Maatschappen en CV’s blijven onveranderd. Deze hebben namelijk geen koppeling met BSN nummers van de ondernemer(s).

Lees hier de volledige aankondiging van de staatssecretaris over het nieuwe BTW nummer.

Vragen:

Heb je vragen of opmerkingen over bovenstaand artikel? We staan voor je klaar om de vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

 

Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV

dirigent

Uw dirigent achter de schermen