Testament Laten Maken? Hoe Doe Ik Dat?

Home » Blog » Algemeen » Testament Laten Maken? Hoe Doe Ik Dat?

Geplaatst door lamersrozendal in Algemeen op 29 oktober 2015

Wil je voorkomen dat je nalatenschap volgens de wet wordt verdeeld, dan kun je een testament opstellen. Dat mag al vanaf zestien jaar. Dit moet wel bij de notaris gebeuren, anders is het niet rechtsgeldig. En, met een testament kan ook belasting worden bespaard of belastingbetaling worden uitgesteld.

Ben je niet gehuwd, maar bijvoorbeeld samenwonend, dan erft jouw partner niet wettelijk van jou (en jij niet van hem/haar). Dat moet je dus sowieso in een testament regelen!

Een stappenplan in tien punten.

 

1. Bedenk wat je precies wilt regelen

Wie wil je wat nalaten? Dat kunnen natuurlijk gewone spullen zijn zoals een bank of lamp, maar ook je aandelenportefeuille, je auto, je hond of zelfs je huis.

2. Spreek het door

Bespreek met andere belanghebbenden wie je wat na wilt laten en waarom. Zo heeft dat nichtje dat binnenkort op kamers wellicht gaat meer aan de wasmachine of een geldbedrag dan aan een auto. Houd er rekening mee dat mensen ook negatief kunnen reageren op wat je ze eventueel na wilt laten. Zo wil je zus wellicht niet de nieuwe baas worden van je hond, maar een geldbedrag erven vindt iedereen mooi meegenomen. Als je daarom liever niet wilt vertellen hoe je bezittingen na je dood verdeeld moeten worden, kun je het natuurlijk ook geheim houden voor de potentiele erfgenamen.

3. Zet het alvast op papier

De verdeling van je bezittingen kun je thuis op papier zetten en bij de notaris officieel vast laten leggen in een testament.

4. Mag het wel, wat je wil?

De notaris kan je helpen je wensen te toetsen aan de wet. Kinderen kun je bijvoorbeeld volgens de wet wel onterven, maar ze kunnen na je overlijden een legitieme aanspraak doen of aanspraak proberen te maken op een legitieme portie. Dat is een soort gegarandeerd minimum dat doorgaans de helft van het kindsdeel beslaat, dat de onterfde kinderen, als zij dat willen, kunnen opeisen. Het is wel altijd een geldbedrag en kan dus niet uitgekeerd worden in (andere) bezittingen.

5. Concept

De notaris maakt nu samen met jou een concepttestament en stuurt dat op zodat je het thuis rustig na kunt lezen.

6. Tekenen

Na eventuele aanpassingen kun je het definitieve document komen tekenen bij de notaris.

7. Landelijke database

De notaris bewaart het testament en slaat dit op in een landelijke database, het Centraal Testamentenregister. Zo raak je je testament niet kwijt en kan elke notaris in Nederland na je overlijden kijken of je een testament hebt opgesteld.

8. Wat kost het?

Een eenvoudig testament kost ongeveer 300 euro en hoe meer je wilt vastleggen, hoe duurder het wordt. De notaristarieven zijn vrij, dus het loont om rond te bellen en op internet offertes aan te vragen bij kantoren in de buurt.

9. Pas je testament door de jaren heen aan

Jouw persoonlijke situatie of wet- en regelgeving kunnen door de jaren heen veranderen. Check dus regelmatig of jouw testament nog up to date is en aan jouw wensen voldoet. Lees hier waar je dan bijvoorbeeld aan moet denken (checklist).

10. Voor altijd

Je kunt een testament in het Centraal Testamentenregister niet wijzigen. Het blijft altijd bestaan. Je kunt wel een nieuw testament opstellen dat het oude herroept. Het jongste testament is leidend.

 

Handgeschreven akte      

Wil je geen testament opstellen, maar wel je bezittingen (bepaalde goederen) verdelen, dan kun je een handgeschreven (dus niet een getypte) akte opstellen. De voorwaarden voor zo’n akte zijn dat er een datum en handtekening op moet staan en het moet bij een notaris in bewaring worden gegeven. Dit document kun je wijzigen door het weer terug te vragen bij de notaris en te vernietigen of een nieuw document in bewaring te geven. Heb je veel bezittingen, dan raden we aan om wel een notarieel testament op te laten stellen. Dat geeft namelijk de meeste zekerheid dat het ook zo uitgevoerd gaat worden.

 

Vragen over een testament opstellen?

Heb je vragen of opmerkingen over het opstellen van een testament? We staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV