Tip Inzake BTW op Autokosten

Home » Blog » BTW » Tip Inzake BTW op Autokosten

Geplaatst door lamersrozendal in BTW op 15 februari 2016

BTW terugvragen bij zakelijke kilometers met een privé auto? Kan dat?

 

Heb je een privé auto die je ook voor zakelijke doeleinden gebruikt? Dan kun je een deel van de BTW (omzetbelasting) op de autokosten (brandstof, onderhoud etc.) terugvragen bij jouw aangifte omzetbelasting (als voorbelasting).

 

Hoeveel BTW kun je als voorbelasting terugvragen?

 

Dat is afhankelijk van het aantal zakelijke kilometers in verhouding tot het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis.

 

Een simpel voorbeeld ter verduidelijking:

Totaal aantal kilometers gereden in 2015 = 20.000 km (kilometerstand begin en eind van het jaar opnemen!!). Volgens bijgehouden kilometeradministratie verreden zakelijke kilometers in 2015 = 8.000 km. Totale BTW op brandstof en andere autokosten = € 600,-.

De te verrekenen voorbelasting bedraagt 8.000 / 20.000 x € 600,- = € 240,-.

 

Mooi meegenomen toch!!

 

Doe er je voordeel mee en houdt (alleen) de zakelijke kilometers dus goed bij. Noteer de kilometerstand aan het begin en aan het eind van het jaar, en je kunt de bovenstaande berekening eenvoudig uitvoeren. Neem de BTW mee in de laatste aangifte over het jaar.

Leuker kunnen we het niet maken ….

 

Vragen?

Heb je vragen over of opmerkingen over bovenstaand artikel? We staan voor je klaar om de vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV