Werkkleding / Beroepskleding Artiest / Musicus: aftrekbaar of niet?

Home » Blog » Algemeen » Werkkleding / Beroepskleding Artiest / Musicus: aftrekbaar of niet?

Geplaatst door lamersrozendal in Algemeen op 05 december 2017

WERKKLEDING / BEROEPSKLEDING

Altijd weer een lastig vraag en, geloof het of niet, iedereen weet er wel weer een eigen draai aan te geven om aannemelijk te maken dat bepaalde kleding toch echt als werkkleding moet worden aangemerkt en dus aftrekbaar is als beroepskosten voor de ondernemer/ZZP-er. Met name voor artiesten en musici!

 

Wat verstaat de wetgever onder werkkleding:

“Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding (bijvoorbeeld: een uniform of overall). Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming.”

 

Op grond van artikel 3.16 lid 5 van de Wet op de inkomstenbelasting 2001 is sprake van werkkleding indien de kleding…”uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is om tijdens de werkzaamheden te worden gedragen; of zulke uiterlijke kenmerken heeft dat daaruit blijkt dat de kleding uitsluitend tijdens de werkzaamheden gedragen kan worden”.

 

Bij deze laatstgenoemde voorwaarde moet je denken aan zulke specifieke kleding, dat je er niet aan twijfelt dat iemand dat privé zou dragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de pakken die werknemers dragen tijdens het verwijderen van asbest (“maanmannetjes”).

De eerste voorwaarde is wat moeilijker concreet te maken, maar hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kokssloof of een schort voor keukenpersoneel in de horeca).

 

Voldoet kleding niet aan de voorwaarden van artikel 3.16 lid 5 Wet IB 2001, doordat de kleding bijvoorbeeld ook geschikt is om buiten de onderneming te dragen, dan kan de kleding toch als werkkleding worden aangemerkt als de kleding is/wordt voorzien van een bedrijfslogo met een oppervlakte van tenminste 70 cm2. De reden hiervoor is dat mensen niet makkelijk in privé kleding zullen dragen waarop zodanig herkenbaar reclame voor zijn/haar werkgever staat. Uitzonderingen zullen er altijd blijven…!

 

Over kleding met zodanige logo’s bestaan geen discussies. Wel over kleding die ”in principe” ook privé gedragen kan worden.

 

Uit de parlementaire geschiedenis volgt echter dat hierbij naar de objectieve kenmerken van het kledingstuk moet worden gekeken, dus niet of de persoon in kwestie het kledingstuk wel of niet privé draagt, maar of hij/zij het privé kan dragen.

Onlangs heeft de Rechtbank Gelderland hierover nog een uitspraak gedaan.

Het ging hierbij om een jacquet (colbert) voor een predikant. De predikant stelde dat hij het jacquet uitsluitend droeg tijdens het uitoefenen van zijn beroep als predikant. De Rechtbank stelde echter dat het jacquet ook geschikt was om privé te dragen. Geen aftrek als beroepskleding dus.

 

In de beroepsgroep van de artiesten en musici zal zich ook vaak een soortgelijke situatie voordoen. Je schaft kleding aan om uitsluitend op het podium te dragen, maar de kleding is ook geschikt om in privé te dragen. Op grond van bovenstaande uitspraak is die kleding dus niet aftrekbaar.

Wij willen er wel eens soepel omgaan, maar gezien de recente uitspraak zullen wij in de toekomst ook wat voorzichter moeten omgaan met het in aftrek brengen van “werkkleding” die in principe ook privé gedragen kan worden.

 

In uitzonderlijke gevallen gaan we de discussie met de Belastingdienst natuurlijk wel aan. Dat kan alleen als we een zogenaamd pleitbaar standpunt kunnen innemen, bijvoorbeeld bij een “rokkostuum” of een “galajurk”.

 

Schoenen, een (zwart) kostuum, een jurk, panty’s en alle andere kledingstukken die ook privé gedragen kunnen worden, kunnen dus niet (meer) als werkkleding worden aangemerkt. We hopen daarom dat de relaties van ons kantoor ook zelf kritisch willen kijken naar bepaalde gekochte kledingstukken, zodat de keuze voor wel of niet werkkleding niet bij ons wordt neergelegd.

Iemand die (bijna) elk aangekocht kledingstuk (topjes, schoenen, vestjes, broeken, rokken etc.) als werkkleding in zijn/haar administratie verwerkt, kan er dus op rekenen dat wij kritische(r) vragen gaan stellen.

 

Uiteraard denken wij in uitzonderlijke gevallen graag met jullie mee.

 

Vragen:

 

Heb je vragen of opmerkingen over bovenstaand artikel? We staan voor je klaar om de vragen te beantwoorden.

Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

 

Wim  Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV

Uw dirigent achter de schermen