Zelfstandigenaftrek Musici, Artiesten, Kunstbeoefenaars e.a. ZZP-ers

Home » Blog » Ondernemerschap » Zelfstandigenaftrek Musici, Artiesten, Kunstbeoefenaars e.a. ZZP-ers

Geplaatst door lamersrozendal in Ondernemerschap op 13 augustus 2015

HOE ZIT HET OOK AL WEER MET DE ZELFSTANDIGENAFTREK EN DE STARTERSAFTREK? OVER WELKE BEDRAGEN PRATEN WE?

 Hier nog even alles op een rijtje:

 Zelfstandigenaftrek:

 Ben je ondernemer (*), voldoe je aan het urencriterium en heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek in 2015 een bedrag van € 7.280.

(*) zie blog ondernemerschap

De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. De winst moet dus meer dan € 7.280 bedragen om het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek in mindering te mogen brengen.

Deze beperking geldt niet als je in aanmerking komt voor de startersaftrek. Dan kun je dus het volledige bedrag van € 7.280 in mindering brengen.

Als je niet in aanmerking komt voor de startersaftrek en jouw winst te laag is om de zelfstandigenaftrek geheel toe te passen, dan kun je het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende 9 jaar. De winst moet in die jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Startersaftrek:

De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een startersaftrek van € 2.123 in de volgende situatie:

  • Je was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
  • Je paste in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toe.

Simpel gezegd houdt dit in dat je de eerste drie jaar van je ondernemerschap recht hebt op een extra aftrek bovenop de zelfstandigenaftrek. Je moet hierbij uiteraard wel voldoen aan de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek.

Voordeel zelfstandigenaftrek en startersaftrek:

Als je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek en eventueel de starteraftrek dan levert dat een mooi belastingvoordeel op. Deze aftrekposten komen namelijk in mindering op je belastbaar inkomen. Je betaalt daardoor direct minder belasting. Hoeveel? Dat hangt af van je belastbaar inkomen. In de laagste tariefschijf (36,5%)scheelt het € 3.432,- oplopend tot € 4.890,- in de hoogste tariefschijf (52%). Tel uit je winst dus!

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen over de zelfstandigenaftrek en/of de startersaftrek? We staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Wim Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendalBV