BTW en INTERNATIONALE DIENSTVERLENING

Home » Blog » BTW » BTW en INTERNATIONALE DIENSTVERLENING

Geplaatst door lamersrozendal in BTW op 21 augustus 2017

BTW en INTERNATIONALE DIENSTVERLENING

 

Het is en blijft een lastig verhaal. BTW en internationale dienstverlening. Geef je bijvoorbeeld een cursus dirigeren in Spanje, welke BTW (Nederlandse of Spaanse) en hoeveel BTW ( 0, 6 of 21% of een ander buitenlands percentage) moet je dan factureren aan de cursisten? Of moet/kan de BTW verlegd worden naar de opdrachtgever?

In deze blog probeer ik jullie daar geen antwoord op te geven, maar wel een goed handvat.

Waarom geen antwoord? Simpel, omdat elke situatie verschillend is en ik deze niet allemaal kan behandelen.

 

Ook de BTW op leveringen in en uit het buitenland is en lastig verhaal, maar zal voor deze doelgroep (artiesten en musici) minder vaak voorkomen. Ik wil mij hier daarom graag beperken tot de BTW op diensten in en uit het buitenland.

(Wil je meer weten over BTW op leveringen in en uit het buitenland, dan verwijs ik je graag naar deze link: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/leveren_van_goederen_naar_het_buitenland/)

 

BTW op internationale dienstverlening   –   Hoe werkt het?

Om te bepalen of en hoeveel (Nederlandse of buitenlandse) BTW je moet factureren op een dienst in het buitenland, moet je eerst een paar vragen beantwoorden.

De allereerste vragen die je je moet stellen zijn:

 • Is de afnemer particulier of ondernemer?
 • Om welke diensten gaat het?
 • Vindt de dienst plaats binnen of buiten de EU?
 • Is het een fysieke dienst (bv cursus) of een digitale dienst (bv muziek downloaden)?

 

 

Deze vragen moet je je stellen om te beoordelen waar de zogenaamde “plaats van dienst” gelegen is, in Nederland of in het buitenland. Welke wetgeving is er van toepassing, de Nederlandse of de buitenlandse? Bovendien gelden binnen de EU weer andere regels als buiten de EU en kent elk land zijn eigen vrijstellingen en dergelijke.

Op de site van de Belastingdienst staat een handige “rekenhulp” bij diensten in en uit het buitenland.

Klik hier voor die rekenhulp.

De eerste vraag die gesteld wordt is: Gaat het om een dienst aan een ondernemer of aan een particulier. Als je het hele rijtje vragen afgaat, moet je uiteindelijk uitkomen bij het juiste resultaat:

D.w.z. of je moet factureren met:

 • Nederlandse BTW
 • BTW verlegd     of
 • buitenlandse BTW

 

Een voorbeeld:

Een Nederlandse ondernemer (musicus) geeft een cursus aan andere ondernemers (zelfstandige musici) in België.

 

                                                                    REKENHULP

Privé › Rekenhulpen › Diensten in en uit het buitenland › Diensten in en uit het buitenlan

Diensten in en uit het buitenland

Geldt voor u het volgende?

Gaat het om een dienst aan een ondernemer?                     Ja 

Ik ben:                                                                                          de dienstverlener

Levert u 1 van de volgende diensten?                                    Nee

 

 • diensten die te maken hebben met onroerende zaken
 • diensten die te maken hebben met het verlenen van toegang tot evenementen op het gebied van cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs
 • verhuur van een vervoermiddel voor korte periodes
 • personenvervoer
 • restaurant- of cateringdiensten

Ik lever een dienst aan een afnemer uit:                               een ander EU-land  /  een niet-EU-land

 

Resultaat:

De dienst is belast in het land van uw afnemer. U verlegt de btw naar uw afnemer. Uw afnemer geeft de btw aan in eigen land.

 • Wat moet u als Nederlandse dienstverlener doen?
 • U stuurt een factuur aan uw afnemer zonder btw.
 • Op de factuur noteert u “btw verlegd”.
 • Controleer het btw-identificatienummer van uw klant.
 • Op de factuur noteert u het btw-identificatienummer van uw afnemer.
 • U geeft deze dienst aan in uw btw-aangifte.
 • U geeft deze dienst op in de opgaaf intracommunautaire prestaties. Hierbij geeft u de dienst aan in het tijdvak waarin u de dienst hebt geleverd.

Klopt het btw-identificatienummer van uw klant niet? Vraag deze dan om het juiste nummer.

Let op!

Is de dienst in het land van uw afnemer vrijgesteld of valt de dienst onder het 0%-tarief? Dan hoeft u deze dienst niet op te nemen in uw btw-aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties. U mag op de factuur niet vermelden dat de btw is verlegd, maar in plaats daarvan geeft u aan dat de dienst in het land van uw afnemer onder een vrijstelling of het 0%-tarief valt.

                                                                    EINDE REKENHULP

 

In dit voorbeeld moet de Nederlandse ondernemer dus facturen zonder BTW sturen aan de Belgische ondernemers met daarop vermeld het BTW nummer van de Belgische ondernemer, alsmede de tekst “BTW verlegd”. Bovendien moet de Nederlandse ondernemer het BTW nummer van de Belgische afnemer controleren op juistheid (is het een bestaand / juist BTW nummer).Het controleren (verifiëren) van het BTW nummer kan op de internetsite van de Europese Commissie. Klik hier voor een link naar die internetsite. Heeft de afnemer geen bestaand / juist BTW nummer, dan moet je gewoon met btw factureren.

Op deze manier, ofwel met deze “rekenhulp”, kun je dus voor elke soort dienstverlening in het buitenland bepalen hoe het zit met de BTW. Is de dienst belast in het buitenland dan kun je zelfs te maken krijgen met factureren met buitenlandse BTW en eventuele buitenlandse vrijstellingen e.d. In dat geval is het misschien beter om contact op te nemen met jouw adviseur of met een adviseur in het betreffende buitenland. Je kunt uiteraard ook navraag doen bij de belastingdienst van het land van de afnemer.

De sanctie op het onjuist doen of achterwege laten van een verplichte aangifte kan leiden tot forse naheffingen en boetes. Voorkomen is ook hier beter dan genezen!

 

LET OP: er bestaat een uitzondering voor digitale diensten aan particulieren

In het bovenstaande bedoelen we met diensten “alle diensten” behalve “digitale diensten”.

Voor digitale diensten geldt namelijk een andere regeling.

Wat zijn digitale diensten: kort gezegd zijn dat diensten die je via internet kunt overdragen, bijvoorbeeld muziek, films, e-boeken, abonnementen op digitale tijdschriften etc.

Als je binnen de EU een dienst verkoopt aan een particulier, dan moet je het BTW tarief hanteren van het land waar de particulier woont. Dat houdt in dat je ook BTW moet afdragen aan het land waar de particulier vandaan komt. Als je in een heleboel landen zou verkopen, dan zou je in elk land een BTW nummer moeten hebben en in elk land aangifte moeten doen.

Gelukkig heeft de EU daar goed over nagedacht en kun je via de zogenaamde “mini one stop shop regeling” de aangifte en afdracht van de BTW via één EU lidstaat regelen.

Wil je hier meer over weten, stuur mij dan even een mail: wimrikkert@lamersrozendal.nl

 

TIP / CONCLUSIE:

Ga bij elke dienst in of uit het buitenland even naar de volgende link op de site van de Belastingdienst.

https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/diensten_in_en_uit_het_buitenland/

Geef antwoord op de gestelde vragen en kom zo tot de conclusie waar de dienst belast is, in Nederland of in het buitenland (ofwel: “waar ligt de plaats van dienst”).

Let op de uitzondering bij digitale diensten binnen de EU.

Kom je er niet uit, neem dan contact op met jouw adviseur of stuur een mail met jouw vragen naar wimrikkert@lamersrozendal.nl

 

Vragen:

Heb je vragen of opmerkingen over BTW en internationale dienstverlening? We staan voor je klaar om de vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of laat hieronder een reactie achter. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

 

Wim  Rikkert, Register Belastingadviseur, werkzaam bij LamersRozendal  BV

 Uw dirigent achter de schermen